Zapiekanka serowa z łososiem

Makaron zapiekany z serem do klasyk, a dla wielu z nas smak dzieciństwa. To także świetny sposób, aby wykorzystać resztki, które zalegają nam w lodówce. Dziś do tego sprawdzonego zestawu dorzucam łososia – dzięki temu danie nabiera szlachetności. Świetnie więc sprawdzi się na szybki obiad, ale również jako danie dla gości.

by Karolina Krawczyk

Zapiekanka serowa z łososiem

Drukuj
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 364 kcal

Składniki

  • 200 g łososia
  • 500 g makaronu
  • 250 g sera cheddar startego
  • 150 g sera gruyere startego
  • 125 g sera parmigiano-reggiano startego
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Łososia pokrój na kawałki. Wszystkie 3 sery zetrzyj na tarce. Makaron ugotuj.

  2. W kąpieli wodnej podgrzej śmietanę, a następnie dodaj do niej twarożek i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie stopniowo dodawaj starty ser, mieszając trzepaczką. Kolejne partie sera dodawaj, gdy ser się rozpuści – tak aż do rozpuszczenia całości. Powstanie sos serowy.

  3. Oliwę i masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać łososia i smażyć ok. 2-3 minuty, Następnie dodać białe wino i smażyć przez kolejne 2 minuty.

  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, na to rozłożyć podsmażonego łososia i zalać sosem serowym. Piec w temperaturze 175 st. C przez 30 minut (lub do zrumienienia).

Hit enter to search or ESC to close