Makaron w sosie z sera pleśniowego

Makaron w sosie serowym to bardzo popularnie danie kuchni amerykańskiej. Ja postanowiłam je nieco uszlachetnić i dodać sera pleśniowego, którego uwielbiam. Już podczas przygotowywania tej zapiekanki po domu rozchodzą się serowe aromaty, które rozpieszczą nos serowych koneserów. Sama zapiekanka zaś ma bardzo ciekawy smak i świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. A co najważniejsze, danie jest bardzo proste w przygotowaniu.

by Karolina Krawczyk

Makaron w sosie z sera pleśniowego

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 433 kcal

Składniki

  • 1 paczka makaronu kolanka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 200 g sera dojrzewającego półtwartego
  • 200 g sera gorgonzola
  • 200 g sera pleśniowego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 szklanki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem.

  2. Wodę zagotowujemy i przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, skracając czas gotowania o ok 2 minuty.

  3. Masło rozgrzewamy w średnim rondlu na średnim ogniu. Gdy zacznie skwierczeć, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aby uzyskać złocistą, musującą zasmażkę. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy, aż masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dodajemy ok. 3/4 utartego sera dojrzewającego, całą pokruszoną gorgonzolę oraz 3/4 pokruszonego sera pleśniowego. Mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos będzie gęsty. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Makaron umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy sosem serowym tak, aby pokryć cały makaron. Posypujemy równomiernie pozostałym serem, a następnie przykrywamy bułką tartą. Zapiekamy przez ok. 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Hit enter to search or ESC to close