Rustykalna tarta z brzoskwiniami i pistacjami

To ciasto świetnie smakuje latem, gdy dostępne są świeże brzoskwinie, ale też cudownie przywoła nam smaki i zapachy lata, gdy użyjemy do niego brzoskwiń w puszce. Ciasto do tej tarty jest najprostsze z możliwych, robi się je bardzo szybko i nie zawiera jaj – to być może dobra informacja dla tych, którzy jajek nie mogą jeść. Świetnie smakuje na ciepło, ale jest także świetnym dodatkiem do kawy następnego dnia. Spróbujcie, bo warto.

by Karolina Krawczyk

Rustykalna tarta z brzoskiwniami i pistacjami

Drukuj
Czas przygotowania 1 hour 15 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Łączny czas 2 hours
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 349 kcal

Składniki

  • 260 g mąki
  • 70 g cukru
  • 50 g drobnej kaszy kukurydzianej
  • 1,4 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 3 duże świeże brzoskwinie (lub puszka brzoskwiń w syropie)
  • 1/4 szklanki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • lody waniliowe do podanie (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W misce łączymy mąkę, cukier, kaszę kukurydzianą i sól. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i siekamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy, aby połączyć wszystkie składniki. Z powstałego ciasta robimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Po 45 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na arkuszu pergaminu, tworząc koło o szerokości 30-40 cm.

  3. Układamy na wierzchu brzoskwinie pokrojone wcześniej na cienkie plastry i posypujemy je posiekanymi pistacjami. Podczas układania brzoskwiń zostawiamy ok. 2-3 cm brzeg ciasta, który potem zawijamy do środka. Brzoskwinie polewamy miodem. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy krawędź ciasta.

  4. Tartę umieszczamy na dużej blasze piekarnika wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 45 minut, aż brzegi ciasta pięknie się zarumienią. Wyciągamy do przestudzenia. Podajemy solo lub z lodami waniliowymi.

  5. Uwaga! Ciasto możemy zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić na miesiąc. Mrożone ciasto należy przed rozwałkowaniem rozmrozić.

Hit enter to search or ESC to close