Pewnie ile ludzi, tyle przepisów na lasanie. Ja dzisiaj podaję Wam przepis, do którego nie trzeba wyszukanych składników. Większość z nich znajdziecie pewnie w lodówce. Będzie prosto, łatwo i smacznie. A kiedy już jej spróbujecie, sami stwierdzicie, że to najlepsza lasania w historii. Potem wystarczy już tylko spakować ją do pudełka i lunch do pracy gotowy.
Najlepsza lasania
Składniki
- 70 dag mielonej wołowiny
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki całych pomidorów bez skórki
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki soli
- 70 dag twarogu ziarnistego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki startego parmezanu
- 0,5 kg sera mozarella
- 6-8 płatów makaronu lasagne
Przygotowanie
-
Na dużej patelni połączyć mieloną wołowinę, wieprzowinę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie odlać połowę tłuszczu. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki natki pietruszki, bazylię i 1 łyżeczkę soli. Po dodaniu pomidorów sos powinien gotować się ok. 45 minut. W tym czasie możemy przygotowywać kolejne etapy.
-
W średniej misce wymieszać twarożek, roztrzepane jaja, tarty parmezan (zostawmy trochę do posypania lasanii na wierzchu), 2 kolejne łyżki natki pietruszki i 1 łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i odłożyć na bok.
-
Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego płaty makaronu - ja wybrałam takie nie wymagające gotowania, w przeciwnym razie makaron trzeba wcześniej obgotować. Na makaron kładziemy połowę mieszanki z twarogiem i równo rozprowadzamy na makaronie. Twarożek przykrywamy warstwą plastrów sera mozarella. Na wierzch układamy połowę sosu z mięsem i pomidorami.
-
Powtarzamy wszystkie warstwy rozpoczynając od makaronu. Następnie dodatkowo posypujemy wierzch startym parmezanem.
-
Tak przygotowaną lasanię możemy zamrozić, przechowywać przez dwa dni w lodówce lub od razu upiec przez 20-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.