Makaron pełnoziarnisty

Większość z nas była kiedyś w sytuacji pod ścianą, gdy zabrakło w domu makaronu i trzeba go było zrobić samodzielnie. Ja najczęściej jadam makaron pełnoziarnisty – ale spokojnie, taki też można zrobić samemu. I dziś mam właśnie taki przepis dla Was.

by Karolina Krawczyk

Makaron pełnoziarnisty

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 238 kcal

Składniki

  • 2 1/3 mąki pełnoziarnistej (białej lub ciemnej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki i soli. W środku robimy otwór.

  2. W małej misce mieszamy jajka, wodę i oliwę z oliwek. Wlewamy mieszankę w otwór przygotowany w mące i dobrze mieszamy składniki.

  3. Posypujemy blat pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyciągamy ciasto i zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut.

  4. Ciasto dzielimy na ćwiartki. Rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kwadrat i tniemy na makaron wg potrzeb (ja zrobiłam wstążki). Możemy również przepuścić ciasto przez maszynkę do robienia makaronu.

Hit enter to search or ESC to close