Większość z nas była kiedyś w sytuacji pod ścianą, gdy zabrakło w domu makaronu i trzeba go było zrobić samodzielnie. Ja najczęściej jadam makaron pełnoziarnisty – ale spokojnie, taki też można zrobić samemu. I dziś mam właśnie taki przepis dla Was.
Makaron pełnoziarnisty
Składniki
- 2 1/3 mąki pełnoziarnistej (białej lub ciemnej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie
-
W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki i soli. W środku robimy otwór.
-
W małej misce mieszamy jajka, wodę i oliwę z oliwek. Wlewamy mieszankę w otwór przygotowany w mące i dobrze mieszamy składniki.
-
Posypujemy blat pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyciągamy ciasto i zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
-
Ciasto dzielimy na ćwiartki. Rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kwadrat i tniemy na makaron wg potrzeb (ja zrobiłam wstążki). Możemy również przepuścić ciasto przez maszynkę do robienia makaronu.