Najlepsza lasania

Pewnie ile ludzi, tyle przepisów na lasanie. Ja dzisiaj podaję Wam przepis, do którego nie trzeba wyszukanych składników. Większość z nich znajdziecie pewnie w lodówce. Będzie prosto, łatwo i smacznie. A kiedy już jej spróbujecie, sami stwierdzicie, że to najlepsza lasania w historii. Potem wystarczy już tylko spakować ją do pudełka i lunch do pracy gotowy.

5 from 3 votes

Najlepsza lasania

Drukuj
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 540 kcal

Składniki

  • 70 dag mielonej wołowiny
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki całych pomidorów bez skórki
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 dag twarogu ziarnistego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • 0,5 kg sera mozarella
  • 6-8 płatów makaronu lasagne

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni połączyć mieloną wołowinę, wieprzowinę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie odlać połowę tłuszczu. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki natki pietruszki, bazylię i 1 łyżeczkę soli. Po dodaniu pomidorów sos powinien gotować się ok. 45 minut. W tym czasie możemy przygotowywać kolejne etapy.

  2. W średniej misce wymieszać twarożek, roztrzepane jaja, tarty parmezan (zostawmy trochę do posypania lasanii na wierzchu), 2 kolejne łyżki natki pietruszki i 1 łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i odłożyć na bok.

  3. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego płaty makaronu - ja wybrałam takie nie wymagające gotowania, w przeciwnym razie makaron trzeba wcześniej obgotować. Na makaron kładziemy połowę mieszanki z twarogiem i równo rozprowadzamy na makaronie. Twarożek przykrywamy warstwą plastrów sera mozarella. Na wierzch układamy połowę sosu z mięsem i pomidorami.

  4. Powtarzamy wszystkie warstwy rozpoczynając od makaronu. Następnie dodatkowo posypujemy wierzch startym parmezanem.

  5. Tak przygotowaną lasanię możemy zamrozić, przechowywać przez dwa dni w lodówce lub od razu upiec przez 20-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Hit enter to search or ESC to close