Talerz zakąsek

Taki półmisek daje mnóstwo możliwości. Sprawdzi się na wystawne śniadanie, kolację, gdy nagle wpadną goście albo pomysł na wypełnienie pudełka z drugim śniadaniem do pracy. Tak naprawdę jego zawartość zależy tylko do Waszej wyobraźni. Moja podpowiedziała mi właśnie tak:

Talerz zakąsek

  • Cuisine Italian
Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 4 porce
Kalorie 1000 kcal

Składniki

  • 8 małych kulek sera mozzarella
  • 1/4 kubka sosu vinegret lub włoskiego dressingu
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 4 plastry salami
  • 4 plastry mortadeli
  • 4 plastry salami w papryce
  • 1/2 kubka marynowanej papryki czerwonej lub żółtej
  • 1 kubek nadziewanych zielonych oliwek

Przygotowanie

  1. W małej misce wymieszać mozzarellę, sos oraz bazylię. Schłodzić co najmniej 30 minut, ale można przechować nawet przez jeden dzień, aby ser przeszedł ziołami.

  2. Zawinąć wędliny i ułożyć atrakcyjnie na półmisku. 

  3. Miseczki z serem, pokrojoną na kawałki papryką i oliwkami ułożyć obok wędlin.

  4. Zakąski podawać z bagietką lub innym pieczywem.

Hit enter to search or ESC to close