Zupa z pieczonych warzyw z zieloną pietruszką

Zupy warzywne są w polskiej kuchni niemal standardem. Ja jednak mam dla Was propozycję zupy z pieczonych warzyw. Pieczenie wydobywa z warzyw ich naturalną słodycz, dzięki czemu zupa ma niesamowity warzywny smak. Słodycz tę przełamujemy nieco zieloną pietruszką… Spróbujcie, a sami zobaczycie, że to będzie jedna z Waszych ulubionych zup. A potem już możecie dobierać warzywa według własnych upodobań.

by Karolina Krawczyk

Zupa z pieczonych warzyw z zieloną pietruszką

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 120 kcal

Składniki

  • 45 dag` marchewki obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 cebule grubo posiekane
  • 2 cukinie pokrojone w 2 cm plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki suszonej zielonej pietruszki
  • zielona pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Pokrojone warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem granulowanym oraz doprawiamy solą i pierzem.

  2. Tak przygotowane warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż będą miękkie. Następnie przekładamy je do blendera, zalewamy gorącym bulionem i blendujemy na gładko.

  3. Zupę przelewamy do garnka, zagotowujemy i dodajemy suszoną natkę pietruszki, która ma intensywniejszy aromat niż świeża. Podajemy na talerzach udekorowanych natką pietruszki.

Hit enter to search or ESC to close