Grillowane żeberka w sosie cayenne

Jest maj, więc pora doskonała na lunch z grilla. Dziś jednak zamiast nieśmiertelnej karkówki, proponuję żeberka. Warto jednak kupić żeberka pieczeniowe, które mają nieco więcej mięsa. Jako dodatek wykorzystałam gotową fasolkę cayenne. Ale jeśli macie więcej czasu, można ją zrobić samodzielnie.

by Karolina Krawczyk

Grillowane żeberka w sosie cayenne

Drukuj
Czas przygotowania 12 godziny
Czas gotowania 2 godziny
Łączny czas 14 godziny
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 777 kcal

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 słoik fasoli w sosie cayenne
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki przyprawy do żeberek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Wymieszać w misce olej, wodę i ocet, przeciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawę do żeberek, sól i pieprz. Do miski włożyć pokrojone na kawałki żeberka, zalać marynatą. Pozostawić mięso w lodówce w marynacie na całą noc.

  2. Na drugi dzień zamarynowane żeberka ułożyć na rozgrzanym grillu i systematycznie obracać. Kiedy już będą gotowe wyłożyć na talerze, podgrzać fasolę i polać mięso sosem.




Hit enter to search or ESC to close