Łosoś w miodowej glazurze z orzechami pekan

Tak przyrządzony łosoś jest prosty i przepyszny, a do tego robi się go bardzo szybko. Gwarantuję, że jeśli raz go spróbujesz, będziesz go przyrządzać częściej. I lubią go nawet ci, którzy za rybami nie przepadają. A do tego, żeby zrobić to danie potrzeba w zasadzie tylko czterech składników, a jak wiadomo w prostocie często kryje się sekret smaku.

by Karolina Krawczyk

Łosoś w miodowej glazurze z orzechami pekan

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 356 kcal

Składniki

  • 1/4 szklanki miodu
  • 20 dag fileta z łososia
  • 4 łyżeczki drobno posiekanych orzechów pekan
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. W tym czasie łączymy miód, orzechy pekan i sos sojowy w foliowym woreczku zapinanym na zamek błyskawiczny. Rybę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do torby z marynatą i zamykamy. Woreczek umieszczamy w lodówce na co najmniej 15 minut. Można to robić przez kilka godzin, wtedy ryba osiągnie pełnię smaku.

  2. Następnie rybę wyjmujemy z woreczka i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Na wierz fileta układamy wyciągnięte z marynaty orzechy.

  3. Pieczemy w temperaturze 220 st. C przez 15 minut lub do momentu aż ryba da się łatwo dzielić widelcem. (Czas pieczenia zależy od grubości fileta). W trakcie pieczenia dwukrotnie polewamy rybę pozostała marynatą.

Hit enter to search or ESC to close