Roladki z cukinii nadziane mozzarellą

Mozzarella to ser kojarzony głównie z kuchnią włoską, choć na stałe zagościł już w naszym menu i robi kuchenną furorę. Choć jest dość kaloryczna, to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Przede wszystkim to świetne źródło wapnia. Dziś – wykorzystując sezon cukiniowy – mozzarella właśnie w takim połączeniu.

by Karolina Krawczyk

Roladki z cukinii nadziane mozzarellą

Drukuj
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 236 kcal

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 25 dag mozzarelli w małych kulkach
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 20 filecików anchois w oleju
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i wkładamy do miski.

  2. Bazylię i miętę siekamy, łączymy z oliwą z oliwek, octem winnym i pieprzem. Mieszaniną zalewamy mozzarellę tak, aby kulki sera były całkowicie przykryte marynatą. Ostawiamy na ok. 0,5-1 godzinę.

  3. Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Nie obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na plastry.

  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy na wrzątek plastry cukinii na ok. 2 minuty. Następnie cukinię osączamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Jeśli trzeba pozostawiamy jeszcze na chwilę do wystygnięcia.

  5. Na paskach cukinii układamy najpierw na krzyż fileciki anchois, na to kulkę marynowanej w ziołowej oliwie mozzarelli i zawijamy tworząc roladkę. Tak postępujemy z kolejnymi paskami.

  6. Gotowe roladki układamy na półmisku i doprawiamy kolorowym pieprzem.

Hit enter to search or ESC to close