Penne alla vodka

Choć nazwa tego dnia kojarzy się z procentami, alkoholu tutaj nie poczujecie, bo wyparuje on podczas gotowania. Warto jednak znać ten patent., bo wódka świetnie podkręca smak potraw i miałam nawet wrażenie, że podkręciła też kolor sosu. To zasługa wciąż niezbadanej reakcji Maillarda, czyli serii reakcji chemicznych zachodzących w wysokich temperaturach między aminokwasami, a węglowodanami. Spróbujcie sami i przekonajcie się, a zapewniam, że będziecie sięgać po ten patent częściej.

by Karolina Krawczyk

Penne alla vodka

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 631 kcal

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki wódki
  • 1 paczka makaron penne
  • 1 szklanka kremówki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu podsmażamy czosnek przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory, bazylię, sól i pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy wódkę i gotujemy jeszcze 15 minut.

  2. Makaron gotujemy al dente.

  3. Do sosu dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 10 minut. Makaron podajemy z gorącym sosem.

Hit enter to search or ESC to close