Peklowana wieprzowina z duszonym jabłkiem

Połączenie mięsa z owocami to zawsze ciekawe doznania smakowe i nowe odkrycia. Dziś mam dla Was połączenie dość klasyczne, bo mięso z dodatkiem jabłek. Te owoce świetnie się komponują z różnymi rodzajami mięsa, nie wykluczam więc, że to połączenie bardzo przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że peklowana wieprzowina wymaga wcześniejszego przygotowania.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Peklowana wieprzowina z duszonym jabłkiem

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 670 kcal

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 3 jabłka wydrążone, pokrojone w ósemki
  • 850 g peklowanej wieprzowiny
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 2 pasternaki
  • 8 ziemniaków do pieczenia przekrojonych na połówki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Cukier puder, ocet i 1/2 szklanki wody mieszamy w rondlu na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, dodajemy jabłka i gotujemy przez 10 minut do miękkości. Odstawiamy do momentu użycia (maksymalnie na 6 godzin).

  2. Wieprzowinę zapeklowaną kilka dni wcześniej wkładamy do dużego rondla i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 minut, do momentu ugotowania. Odcedzamy.

  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W naczyniu do pieczenia umieszczamy marchewkę i pasternak pokrojone na paski oraz ziemniaki pokrojone na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Warzywa kropimy olejem i pieczemy ok. 35 minut do miękkości.

  4. Plastry wieprzowiny podajemy z pieczonymi warzywami, jabłkami oraz syropem.

Hit enter to search or ESC to close