Pieczone polędwiczki z kurczaka

Te polędwiczki są nie tylko soczyste, ale także aromatyczne i pełne smaku dzięki wyjątkowej panierce. Do tego są niezwykle chrupiące, co kochają wszystkie dzieci (i nie tylko!). Zrobisz je w niecałe 30 minut, więc to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację, gdy nagle do drzwi zapukają niezapowiedziani goście. Do tego robi się je w piekarniku, więc są zdecydowanie mniej kaloryczne niż te pieczone w głębokim tłuszczu. Możesz podać je z jogurtowym dipem lub dowolnym innym, który lubisz. Poznaj sekret najlepszych polędwiczek z kurczaka, jakie do tej pory jadłaś.

by Karolina Krawczyk

Pieczone polędwiczki z kurczaka

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 248 kcal

Składniki

  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 0,25 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżki musztardy Dijon
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
  • olej

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.

  2. Bułkę tartą wsypujemy do miski. W drugiej misce mieszamy lekko ubite jajko, jogurt, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Ubijamy widelcem, aż składniki dobrze się połączą.

  3. Każdą polędwiczkę zamaczamy w cieście jajecznym, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane polędwiczki układamy na przygotowanej blasze.

  4. Polędwiczki skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ze swoim ulubionym dipem.

Hit enter to search or ESC to close