Taka tarta to świetny pomysł na bezmięsne (i pyszne) danie główne. Delikatne orzechowe ciasto jest tutaj tłem dla kremowego, serowego nadzienia.
Serowa tarta z ciastem orzechowym
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 20 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g zimnego masła
- 25 g tartego parmezanu
- 1 jajko
Nadzienie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki 36%
- 140 g tartego parmezanu
- rzeżucha lub kiełki
- skórka z 1 cytryny
Przygotowanie
-
Mąkę i mielone orzechy mieszamy razem. Dodajemy masło i ser. Wyrabiamy w robocie aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy roztrzepane jajko i łyżeczkę zimnej wody. Mieszamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy przez ok. 30 minut.
-
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy kilka razy widelcem i wkładamy do lodówki na kolejne 15 minut, aby się schłodziło. Nie pomijaj tego kroku – jest ważny, bo zapobiega skurczeniu się ciasta.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut, aż szalotka zmięknie i będzie złocista. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Ciasto wykładamy pergaminem, nakładamy na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne do obciążania tarty i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy pergamin i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aby spód dobrze wyschnął przed nałożeniem nadzienia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.
-
Przygotowujemy nadzienie. Jajko wbijamy do średniej wielkości miski. Dodajemy żółtka. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem, a następnie dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy także szalotkę i czosnek, ser oraz trzy czwarte rzeżuchy/kiełków i skórkę cytrynową. Doprawiamy wg uznania.
-
Gotową masę przekładamy do formy na tartę i doprawiamy pieprzem. Pieczemy przez 40-50 minut, aż nadzienie stwardnieje. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Posypujemy pozostałą rzeżuchą.