Serowa tarta z ciastem orzechowym

Taka tarta to świetny pomysł na bezmięsne (i pyszne) danie główne. Delikatne orzechowe ciasto jest tutaj tłem dla kremowego, serowego nadzienia.

5 from 2 votes
by Karolina Krawczyk

Serowa tarta z ciastem orzechowym

Drukuj
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 424 kcal

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 20 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g zimnego masła
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 140 g tartego parmezanu
  • rzeżucha lub kiełki
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Mąkę i mielone orzechy mieszamy razem. Dodajemy masło i ser. Wyrabiamy w robocie aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy roztrzepane jajko i łyżeczkę zimnej wody. Mieszamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy przez ok. 30 minut.

  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy kilka razy widelcem i wkładamy do lodówki na kolejne 15 minut, aby się schłodziło. Nie pomijaj tego kroku – jest ważny, bo zapobiega skurczeniu się ciasta.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut, aż szalotka zmięknie i będzie złocista. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

  4. Ciasto wykładamy pergaminem, nakładamy na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne do obciążania tarty i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy pergamin i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aby spód dobrze wyschnął przed nałożeniem nadzienia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.

  5. Przygotowujemy nadzienie. Jajko wbijamy do średniej wielkości miski. Dodajemy żółtka. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem, a następnie dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy także szalotkę i czosnek, ser oraz trzy czwarte rzeżuchy/kiełków i skórkę cytrynową. Doprawiamy wg uznania.

  6. Gotową masę przekładamy do formy na tartę i doprawiamy pieprzem. Pieczemy przez 40-50 minut, aż nadzienie stwardnieje. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Posypujemy pozostałą rzeżuchą.

Hit enter to search or ESC to close