Pizza z kurczakiem po tajsku

Ci, którzy mnie znają wiedzę, że uwielbiam eksperymentować z pizzą. Tak naprawdę bowiem daje ona nieskończone możliwości komponowania smaków. Dziś mam dla Was właśnie taką pizzę – inną od znanych nam włoskich, ale równie pyszną, choć zaskakującą w smaku.

by Karolina Krawczyk

Pizza z kurczakiem po tajsku

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 287 kcal

Składniki

Na pizzę:

  • 1 płat ciasta na pizzę (kupione w sklepie lub domowej roboty)
  • 1 szklanka posiekanej gotowanej piersi z kurczaka bez skóry
  • 1 marchewka pokrojona na zapałki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1 szklanka tartego sera mozzarella
  • 1 zielona cebulka pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Sos:

  • 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki wina ryżowego lub sherry
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220-230 st. C.

  2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką, kremową masę.

  3. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i układamy na blaszce do pizzy. Na cieście rozprowadzamy sos orzechowy, a następnie układamy kurczaka, czerwoną paprykę, marchewkę i ser.

  4. Blachę wkładamy do piekarnika na 10-15 minut -aż brzeg pizzy się zarumieni, a ser będzie bulgotać.

  5. Gotową pizzę kroimy na 8 kawałków i dekorujemy zieloną cebulką, kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Hit enter to search or ESC to close