Uwielbiam sałatki z sosem czosnkowym, ale znalezienie w sklepie dobrego sosu czosnkowego graniczy z cudem. Nie oznacza to, że nie można ich kupić, ale większość zawiera całą tablicę Mendelejewa. Lepiej (i zdrowiej) jest więc zrobić taki sos samemu. To sprawdzony, zdrowy i niedrogi przepis, a wszystkie składniki najprawdopodobniej znajdziesz w swojej kuchni.
Kremowy czosnkowy vineigrette
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Łączny czas
10 minuty
Kalorie
230 kcal
Składniki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu winnego białego lub czerwonego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 goździki
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki wrzucamy do małego słoika, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby całość się wymieszała. Pozostawiamy na godzinę, aby sos się przegryzł. Przechowujemy w lodówce.