Brzoskwiniowa salsa

Jeśli jeszcze nie macie dość przyrządzania przetworów dziś zaproponuję Wam coś, co można zamknąć w słoiczkach na zimę. Ale od razu uprzedzam – ta salsa jest tak pyszna, że trudno się jej oprzeć od razu. Ma słodko-ostry aromatyczny smak. To świetny dodatek do meksykańskich nachosów, ale także do mięs i ryb.

by Karolina Krawczyk

Brzoskwiniowa salsa

Drukuj
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 28 porcji
Kalorie 118 kcal

Składniki

  • 6 dużych brzoskwiń
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki habanero
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g pektyny
  • 700 g cukru

Przygotowanie

  1. Przygotuj i wyparz słoiki.

  2. W dużym garnku wymieszaj obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie, cebulę, paprykę czerwoną, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przeciśniętą przez praskę paprykę habanero (uwaga! jest bardzo ostra – zachowaj ostrożność), kumin, ocet i skórkę z limonki. Całość podsmażać do zmięknięcia składników.

  3. Wymieszać pektynę z 1/4 szklanki cukru i dodać do smażonej masy. Doprowadzić do wrzenia. Następnie wmieszać pozostałe 700 g cukru.

  4. Całość gotować przez 1 minutę, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać przez 5 minut.

  5. Gotową salsę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Hit enter to search or ESC to close