Jeśli jeszcze nie macie dość przyrządzania przetworów dziś zaproponuję Wam coś, co można zamknąć w słoiczkach na zimę. Ale od razu uprzedzam – ta salsa jest tak pyszna, że trudno się jej oprzeć od razu. Ma słodko-ostry aromatyczny smak. To świetny dodatek do meksykańskich nachosów, ale także do mięs i ryb.
Brzoskwiniowa salsa
Składniki
- 6 dużych brzoskwiń
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki
- 1/2 papryczki habanero
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g pektyny
- 700 g cukru
Przygotowanie
-
Przygotuj i wyparz słoiki.
-
W dużym garnku wymieszaj obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie, cebulę, paprykę czerwoną, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przeciśniętą przez praskę paprykę habanero (uwaga! jest bardzo ostra – zachowaj ostrożność), kumin, ocet i skórkę z limonki. Całość podsmażać do zmięknięcia składników.
-
Wymieszać pektynę z 1/4 szklanki cukru i dodać do smażonej masy. Doprowadzić do wrzenia. Następnie wmieszać pozostałe 700 g cukru.
-
Całość gotować przez 1 minutę, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać przez 5 minut.
-
Gotową salsę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.