Kremowy czosnkowy vinaigrette

Uwielbiam sałatki z sosem czosnkowym, ale znalezienie w sklepie dobrego sosu czosnkowego graniczy z cudem. Nie oznacza to, że nie można ich kupić, ale większość zawiera całą tablicę Mendelejewa. Lepiej (i zdrowiej) jest więc zrobić taki sos samemu. To sprawdzony, zdrowy i niedrogi przepis, a wszystkie składniki najprawdopodobniej znajdziesz w swojej kuchni.

by Karolina Krawczyk

Kremowy czosnkowy vineigrette

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Kalorie 230 kcal

Składniki

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu winnego białego lub czerwonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 goździki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do małego słoika, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby całość się wymieszała. Pozostawiamy na godzinę, aby sos się przegryzł. Przechowujemy w lodówce.

Hit enter to search or ESC to close