Jajecznica z brokułami

Jajecznica to dość klasyczne danie śniadaniowe, które ze względu na wysokie walory odżywcze jest idealnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia. Choć klasyczna jajecznica sama w sobie smakuje świetnie, ja lubię sobie ją urozmaicać poprzez różnego rodzaju dodatki. Dziś jedna z moich ulubionych wersji…

by Karolina Krawczyk

Jajecznica z brokułami

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 2 minuty
Łączny czas 17 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 364 kcal

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g brokuła
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka masła lub oleju do smażenia
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuła gotujemy, a następnie rozdzielamy na mniejsze różyczki. Jajka rozbijamy i mieszamy z mlekiem oraz pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy jajka, cały czas mieszając masę aż się zetnie. Pod koniec smażenia dodajemy brokuły i płatki migdałów.

  3. Jajecznicę podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Hit enter to search or ESC to close