Długie jesienne i zimowe wieczory mają u mnie smak pysznej gorącej czekolady. Świetnie rozgrzewa, poprawia nastrój, gdy za oknem paskudna pogoda, a wieczory coraz dłuższe. Dziś mój przepis na czekoladę z dodatkiem ciasteczek i bitej śmietany. Zmielone ciasteczka dodane do czekolady dodają jej ciekawego smaku i rozpieszczają nawet w najgorszy dzień.
Gorąca ciasteczkowa czekolada
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
10 minuty
Łączny czas
20 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
191 kcal
Składniki
- 2 szklanki mleka (opcjonalnie może być szklanka mleka i szklanka śmietany kremówki)
- 1/2 szklanki czekolady w proszku
- 5 ciasteczek oreo
- bita śmietana
- pokruszone oreo do dekoracji
Przygotowanie
-
Podgrzewamy mleko w rondelku, jednak pilnujemy by się nie zagotowało. Do gorącego mleka dodajemy czekoladę w proszku.
-
Oreo miksujemy w blenderze lub rozdrabniaczu i dodajemy do gorącego mleka.
-
Czekoladę rozlewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i ciasteczkami.