Gorąca ciasteczkowa czekolada

Długie jesienne i zimowe wieczory mają u mnie smak pysznej gorącej czekolady. Świetnie rozgrzewa, poprawia nastrój, gdy za oknem paskudna pogoda, a wieczory coraz dłuższe. Dziś mój przepis na czekoladę z dodatkiem ciasteczek i bitej śmietany. Zmielone ciasteczka dodane do czekolady dodają jej ciekawego smaku i rozpieszczają nawet w najgorszy dzień.

by Karolina Krawczyk

Gorąca ciasteczkowa czekolada

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 191 kcal

Składniki

  • 2 szklanki mleka (opcjonalnie może być szklanka mleka i szklanka śmietany kremówki)
  • 1/2 szklanki czekolady w proszku
  • 5 ciasteczek oreo
  • bita śmietana
  • pokruszone oreo do dekoracji

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mleko w rondelku, jednak pilnujemy by się nie zagotowało. Do gorącego mleka dodajemy czekoladę w proszku.

  2. Oreo miksujemy w blenderze lub rozdrabniaczu i dodajemy do gorącego mleka.

  3. Czekoladę rozlewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i ciasteczkami.

Hit enter to search or ESC to close