To danie to szybki deser, który możecie zrobić, gdy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Mamy tu połączenie jabłek ze świeżą żurawiną, a całość upieczona jest pod owsianą kruszonką z dodatkiem orzechów pecan. Samo danie robi się bardzo łatwo, ale smakuje pysznie, a dzięki doborowi składników będzie także efektownie prezentować się na stole, gdy wpadną niezapowiedziani goście. I do tego naprawdę niebiańsko pachnie…
Jabłka z żurawiną pod owsianą kruszonką
Składniki
- 1 kg jabłek obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
- 75 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 1/4 szklanki białego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 55 g masła pokrojonego na kawałki + odrobina do posmarowania formy
- 1/2 szklanki orzechów pecan posiekanych
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Żaroodporne naczynie do pieczenia smarujemy masłem.
-
W dużej misce mieszamy jabłka, żurawinę, biały cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Rozkładamy równomiernie w naczyniu do pieczenia.
-
W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę i brązowy cukier. Dokładamy masło i zagniatamy kruszonkę. Dodajemy orzechy pecan. Kruszonką posypujemy jabłka.
-
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C ok. 45 minut, aż kruszonka się zrumieni, a jabłka będą miękkie.