Jabłka z żurawiną pod owsianą kruszonką

To danie to szybki deser, który możecie zrobić, gdy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Mamy tu połączenie jabłek ze świeżą żurawiną, a całość upieczona jest pod owsianą kruszonką z dodatkiem orzechów pecan. Samo danie robi się bardzo łatwo, ale smakuje pysznie, a dzięki doborowi składników będzie także efektownie prezentować się na stole, gdy wpadną niezapowiedziani goście. I do tego naprawdę niebiańsko pachnie…

by Karolina Krawczyk

Jabłka z żurawiną pod owsianą kruszonką

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 269 kcal

Składniki

  • 1 kg jabłek obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
  • 75 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 55 g masła pokrojonego na kawałki + odrobina do posmarowania formy
  • 1/2 szklanki orzechów pecan posiekanych

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Żaroodporne naczynie do pieczenia smarujemy masłem.

  2. W dużej misce mieszamy jabłka, żurawinę, biały cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Rozkładamy równomiernie w naczyniu do pieczenia.

  3. W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę i brązowy cukier. Dokładamy masło i zagniatamy kruszonkę. Dodajemy orzechy pecan. Kruszonką posypujemy jabłka.

  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C ok. 45 minut, aż kruszonka się zrumieni, a jabłka będą miękkie.

Hit enter to search or ESC to close