Dziś przepis, który świetnie sprawdzi się na niedzielne, efektowne śniadanie. W roli głównej „pancakes” czyli małe placuszki naleśnikowe popularne w kuchni amerykańskiej. Do tego jajka w koszulkach z dodatkiem sosu holenderskiego… Czy można sobie wymarzyć lepsze śniadanie? Może tylko takie samo, ale podane do łóżka…
Naleśniki amerykańskie z jajkami po benedyktyńsku
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 25 g roztopionego masła
Dodatki:
- 4 jajka
- 1 opakowanie sosu holenderskiego
- 4 plastry grubo krojonej szynki podzielone na pół
- 1 garść liści szpinaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy szczyptę soli.
-
Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy 2 łyżki ciasta na patelnię i formujemy okrągły placuszek o średnicy ok. 9 cm. W zależności od wielkości patelni możemy smażyć 2-3 placuszki w tym samym czasie. Smażmy placki naleśnikowe 2-3 minuty, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.
-
W czasie smażenia placuszków zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do gotującej się wody ostrożnie wkładamy jajka, które będziemy gotować w koszulkach. Gotujemy je ok. 2-3 minut, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie ciekłe. Odcedzamy. Sos holenderski podgrzewamy. Ja wykorzystałam gotowy sos, ale można zrobić go samodzielnie.
-
Naleśnika kładziemy na talerzu, na niego kładziemy plaster szynki, polewamy sosem holenderskim, kładziemy kilka liści szpinaku i kładziemy kolejną warstwę poczynając od naleśnika. Na trzecim placuszku naleśnikowym układamy jajko w koszulce, polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem.