Naleśniki amerykańskie z jajkami po benedyktyńsku

Dziś przepis, który świetnie sprawdzi się na niedzielne, efektowne śniadanie. W roli głównej „pancakes” czyli małe placuszki naleśnikowe popularne w kuchni amerykańskiej. Do tego jajka w koszulkach z dodatkiem sosu holenderskiego… Czy można sobie wymarzyć lepsze śniadanie? Może tylko takie samo, ale podane do łóżka…

by Karolina Krawczyk

Naleśniki amerykańskie z jajkami po benedyktyńsku

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 605 kcal

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 25 g roztopionego masła

Dodatki:

  • 4 jajka
  • 1 opakowanie sosu holenderskiego
  • 4 plastry grubo krojonej szynki podzielone na pół
  • 1 garść liści szpinaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy szczyptę soli.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy 2 łyżki ciasta na patelnię i formujemy okrągły placuszek o średnicy ok. 9 cm. W zależności od wielkości patelni możemy smażyć 2-3 placuszki w tym samym czasie. Smażmy placki naleśnikowe 2-3 minuty, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.

  3. W czasie smażenia placuszków zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do gotującej się wody ostrożnie wkładamy jajka, które będziemy gotować w koszulkach. Gotujemy je ok. 2-3 minut, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie ciekłe. Odcedzamy. Sos holenderski podgrzewamy. Ja wykorzystałam gotowy sos, ale można zrobić go samodzielnie.

  4. Naleśnika kładziemy na talerzu, na niego kładziemy plaster szynki, polewamy sosem holenderskim, kładziemy kilka liści szpinaku i kładziemy kolejną warstwę poczynając od naleśnika. Na trzecim placuszku naleśnikowym układamy jajko w koszulce, polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem.

Hit enter to search or ESC to close