Kruche ciasteczka Marthy Stewart

U nas w domu nie ma właściwie możliwości, by jakiekolwiek ciastka pozostały nieudekorowane. To nasza rodzinna rozrywka i kiedy tylko do pieca idą jakieś ciastka, zaraz zaczyna się planowanie, co tym razem się na nich znajdzie. Tym razem junior – jako pierwszoklasista – postawił nie lada wyzwanie! Ciastka na rozpoczęcie szkoły! No więc są – choć może nie są doskonałe, bo pisanie lukrem to nie kawa z mleczkiem, ale są nasze, rodzinne! Smakują wspólnie spędzonym czasem i uśmiechem!

by Karolina Krawczyk

Kruche ciasteczka Marthy Stewart

Drukuj
Czas przygotowania 1 hour 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Ilość porcji 24 sztuki
Kalorie 435 kcal

Składniki

  • 110 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę tak długo, aż się cukier rozpuści. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i dalej ucieramy na niższych obrotach miksera do połączenia składników.

  2. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę, zawijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pieczeniem wkładamy je na 15 min. do lodówki, aby zachowały kształt.

  4. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 15-20 minut. Gdy wystygną możemy dekorować jak dusza zapragnie.

Hit enter to search or ESC to close