Kawa po irlandzku

To kawa, która świetnie sprawdza się w chłodne dni, bo aromatyczny smak kawy rozgrzewa posmakiem irlandzkiej whisky. Ale ja czasem robię sobie też wersję na zimno, która jest świetnym deserem na letnie wieczory. Oczywiście, pod warunkiem, że się nie przesadzi z ilością alkoholu.

by Karolina Krawczyk

Kawa po irlandzku

Drukuj
Czas przygotowania 2 minutes
Łączny czas 2 minutes
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 263 kcal

Składniki

  • 40 ml irlandzkiego likieru na bazie śmietanki i whisky (np. Baileys lub odpowiednik)
  • 40 ml irlandzkiej whisky
  • 1 kubek zaparzonej czarnej kawy
  • 1 łyżka bitej śmietany
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. W szklance do kawy połącz whisky i likier. Dopełnij zaparzoną kawą. Udekoruj bitą śmietaną i szczyptą gałki muszkatołowej.

Hit enter to search or ESC to close