Dorsz w parmezanie

Dorsz w parmezanie to ryba, którą zjedzą nawet ci, którzy z założenia ryb nie lubią. Pod skorupką z dodatkiem parmezanu ryba nabiera wyrazistego smaku – nie ma także tak charakterystycznego rybiego zapachu. Zaproponowałam Wam dorsza, ale tak naprawdę to danie można przyrządzić z każdą chudą rybą i zawsze będzie smakować tak samo pysznie.

by Karolina Krawczyk

Dorsz w parmezanie

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 203 kcal

Składniki

  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/8 łyżeczki soli selerowej
  • 1 kg fileta z dorsza (lub innej świeżej, chudej ryby)

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy ruszt grilla piekarniku do 220 st. C. Blachę wykładamy folią aluminiową.

  2. W małej misce mieszamy parmezan, masło, majonez i sok z cytryny. Masę doprawiamy bazylia, pieprzem, sproszkowaną cebulą i solą selerową. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.

  3. Filety rybne układamy jedną warstwą na przygotowanej blaszce i doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać odrobinę chilli, wtedy smak ryby jest bardziej wyrazisty. Na rybę wykładamy przygotowaną masę.

  4. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy aż masa na wierzchu się zrumieni, a ryba się upiecze.

Hit enter to search or ESC to close