Dorsz w parmezanie to ryba, którą zjedzą nawet ci, którzy z założenia ryb nie lubią. Pod skorupką z dodatkiem parmezanu ryba nabiera wyrazistego smaku – nie ma także tak charakterystycznego rybiego zapachu. Zaproponowałam Wam dorsza, ale tak naprawdę to danie można przyrządzić z każdą chudą rybą i zawsze będzie smakować tak samo pysznie.
Dorsz w parmezanie
Składniki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/8 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/8 łyżeczki soli selerowej
- 1 kg fileta z dorsza (lub innej świeżej, chudej ryby)
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy ruszt grilla piekarniku do 220 st. C. Blachę wykładamy folią aluminiową.
-
W małej misce mieszamy parmezan, masło, majonez i sok z cytryny. Masę doprawiamy bazylia, pieprzem, sproszkowaną cebulą i solą selerową. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
-
Filety rybne układamy jedną warstwą na przygotowanej blaszce i doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać odrobinę chilli, wtedy smak ryby jest bardziej wyrazisty. Na rybę wykładamy przygotowaną masę.
-
Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy aż masa na wierzchu się zrumieni, a ryba się upiecze.