Makaron z warzywami i kurczakiem to zawsze świetna opcja na lunch czy obiad. Prosty i szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje, a do tego daje naprawdę wiele możliwości. Dziś w wersji pomidorowo-paprykowej, ale tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja i dostępne akurat warzywa.
Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
20 minuty
Łączny czas
30 minuty
Ilość porcji
1 porcja
Kalorie
562 kcal
Składniki
- 150 g piersi z kurczaka
- 70 g cebuli
- 60 g pieczarek
- 50 g papryki czerwonej
- 150 g pomidora
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- tymianek
- pieprz mielony
- papryka mielona
- 70 g makaronu pełnoziarnistego
Przygotowanie
-
Kurczaka kroimy na kawałki, podsmażamy na oliwie, a następnie dolewamy nieco ponad pół szklanki wody i dusimy mięso na patelni. Do mięsa dorzucamy pokrojone w kostkę cebulę i paprykę oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki.
-
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Gdy warzywa zmiękną, dokładamy pokrojonego pomidora oraz wyciśnięty czosnek. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20 min.
-
Potrawę podajemy z ugotowanym makaronem.