Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

Makaron z warzywami i kurczakiem to zawsze świetna opcja na lunch czy obiad. Prosty i szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje, a do tego daje naprawdę wiele możliwości. Dziś w wersji pomidorowo-paprykowej, ale tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja i dostępne akurat warzywa.

by Karolina Krawczyk

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 562 kcal

Składniki

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 70 g cebuli
  • 60 g pieczarek
  • 50 g papryki czerwonej
  • 150 g pomidora
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • tymianek
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 70 g makaronu pełnoziarnistego

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy na kawałki, podsmażamy na oliwie, a następnie dolewamy nieco ponad pół szklanki wody i dusimy mięso na patelni. Do mięsa dorzucamy pokrojone w kostkę cebulę i paprykę oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki.

  2. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Gdy warzywa zmiękną, dokładamy pokrojonego pomidora oraz wyciśnięty czosnek. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20 min.

  3. Potrawę podajemy z ugotowanym makaronem.

Hit enter to search or ESC to close