Taratur

Taratur to tradycyjny macedoński letni dodatek przygotowywany z jogurtu, ogórków i czosnku. Zwykle podaje się z grillowanym mięsem. Taratur jest podobny do greckiego sosu tzatziki, ale to nie to samo. Różnice dotyczą dodatkowych składników i konsystencji jogurtu. Jogurt używany do tzatzików jest gęsty jak pasta do smarowania, podczas gdy jogurt do taratura jest znacznie lżejszy, ponieważ taratur przeznaczony jest do jedzenia łyżką.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Taratur

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Kalorie 106 kcal

Składniki

  • 1 posiekany ogórek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • listki zielonej mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ogórki siekamy, odciskamy sok i wkładamy do miski. Czosnek siekamy i dodajemy do ogórków. Posypujemy solą i mieszamy całość .

  2. Wlewamy jogurt, wszystko dobrze mieszamy i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Kropimy oliwą i dekorujemy miętą (tak wiem, u mnie jest zielona pietruszka, bo mięta "wyszła").

  3. Taratur chłodzimy przed podaniem.

Hit enter to search or ESC to close