Kanapka caprese

To klasyczna włoska, wegetariańska kanapka, niezwykle łatwa w przygotowaniu i pełna smaku. Grube plasterki mozzarelli, słodkie pomidory, oliwa z oliwek, sos balsamiczny i zielona bazylia to idealne połączenie smaków znane z popularnej sałatki caprese. Taka kanapka to nie tylko świetny pomysł na śniadanie, ale także na piknik czy w podróż.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kanapka caprese

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Łączny czas 5 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 680 kcal

Składniki

  • 1 minibagietka
  • 1/2 lyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki sosu balsamicznego
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2 małe pomidorki
  • sól do smaku
  • 3 plastry mozzarelli

Przygotowanie

  1. Za pomocą ząbkowanego noża przekrawamy bagietkę na pół wzdłuż. Wnętrze skrapiamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.

  2. Na jednej połowie układamy bazylię i pomidory. Doprawiamy solą i wg uznania można także pieprzem. Na wierzch kładziemy mozarellę i zamykamy kanapkę drugą częścią bagietki.

  3. Zjadamy bezpośrednio po przygotowaniu lub pakujemy w folię spożywczą na później i przechowujemy schłodzoną.

Hit enter to search or ESC to close