Domowy jogurt naturalny

Latem schodzą u mnie niebotyczne ilości jogurtu. Używam go do koktajlów owocowych, smoothie, jem z owocami i dodaję do sałatek. Postanowiłam więc zrobić jogurt samodzielnie w domu i już po pierwszym razie wiedziałam, że zamiast kupować jogurt będę go robić samodzielnie. Domowy jogurt jest cudownie kremowy, delikatny, a do tego nie ma niebotycznych ilości cukru i smakuje zdecydowanie lepiej niż ten kupowany w sklepie. Przygotowanie jest banalnie proste – spróbujcie.

by Karolina Krawczyk

Domowy jogurt naturalny

Drukuj
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 8 godziny
Łączny czas 14 godziny
Ilość porcji 2 litry
Kalorie 60 kcal

Składniki

  • 2 litry mleka
  • 200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do garnka ze stali nierdzewnej i zagotowujemy, pilnując, by nie wykipiał. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Gdy mleko osiągnie ok. 40 stopni, czyli będzie zbliżone do temperatury ciała, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Należy zwrócić uwagę, by jogurt, którego używamy zawierał żywe kultury bakterii i nie posiadał w składzie żadnych zagęstników i niepotrzebnych dodatków. Przelewamy mleko z jogurtem do szklanych słoików i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 40 st. na ok. 6-8 godzin. Ja wstawiam je tam po prostu na całą noc. Zimą często wystarczy słoiki ustawić przy kaloryferze.

  3. Należy zwrócić uwagę, by temperatura nie była zbyt gorąca ani zbyt niska, bo w temperaturze ok. 40 stopni dochodzi do inkubacji i zaszczepienia mleka bakteriami z jogurtu.

  4. Rano (lub po upływie czasu inkubacji) słoiki pozostawiamy do schłodzenia, a następnie wstawiamy na ok. 5 godzin do lodówki. Po tym czasie jogurt wystarczy przemieszać i mamy gotowe dwa litry pysznego, naturalnego jogurtu.

Hit enter to search or ESC to close