Peruwiańskie Lomo Saltado

Dziś eksplorować będziemy kuchnię peruwiańską, a w zasadzie to danie to peruwiańska odmiana kuchni chińskiej. Danie składa się z pasków wołowiny smażonych na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, octem winnym, ostrymi papryczkami, pomidorami, cebulą, przyprawami i… frytkami. To danie świetnie smakuje samo, ale możesz podać je również z ryżem.

by Karolina Krawczyk

Peruwiańskie Lomo Saltado

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 50 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 585 kcal

Składniki

  • 0,5 kg steku z polędwicy wołowej
  • 3 ły,żki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 450 g mrożonych frytek karbowanych
  • 1 szklanka pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
  • 1 średnia pomarańczowa papryka pokrojona w plasterki
  • 1 papryka habanero posiekana
  • 0,5 szklanki posiekanej cebuli
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 4 średnie pomidory
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i cukier. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 90 st. C. Przygotowujemy blachę do pieczenia.

  3. Na dużej patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy frytki i smażymy na złoty kolor, aż będą chrupiące. Gotowe przekładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły.

  4. Kolejne dwie łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na tej samej patelni i smażymy paski wołowiny aż się zrumienią. Nie wysmażamy mięsa do końca, ponieważ dojdzie dusząc się potem z warzywami. Gotową wołowinę przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

  5. Ponownie stawiamy patelnię na dużym ogniu. Dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy czerwoną cebulę, paprykę, habanero, cebulę i dużą szczyptę soli. Podsmażamy, aż cebula i papryka zaczną mięknąć (ok. 3-5 minut).

  6. Dodajemy do warzyw czosnek i imbir i podsmażamy przez minutę. Na koniec dodajemy pomidora i podsmażamy aż zmięknie i puści sok, ok. 3 minuty. Teraz na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, ocet winny i smażoną wołowinę. Mieszamy.

  7. Na patelnię dodajemy kolendrę i chrupiące frytki. Doprawiamy solą i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Hit enter to search or ESC to close