Pomidorowo-bazyliowy kurczak

Ten włoski przepis to doskonały pomysł na szybki obiad. Aromatyczny pomidorowo-bazyliowy sos sam w sobie jest rarytasem. Świetnie komponuje się z kurczakiem i doskonale smakuje podawany z ryżem. Do tego przygotowanie dania zajmie Wam mniej niż godzinę, a aromat, który rozchodzi się po domu jest nieziemski.

by Karolina Krawczyk

Pomidorowo-bazyliowy kurczak

Drukuj
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łączny czas 45 minutes
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 242 kcal

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki świeżej bazyli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany 36%

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. C.

  2. Rozgrzewamy masło na patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli (ok. 5 minut). Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez minutę. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy pomidory. Dusimy aż płyn wyparuje, a sos zgęstnieje, około 5-10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, ok. 3 minuty. Dodajemy bazylię, sól i pieprz.

  3. Pierś kurczaka rozcinamy wzdłuż na dwie cieńsze części. Kurczaka układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy ok. 20-25 minut.

Hit enter to search or ESC to close