Makaron z pieczonymi pomidorkami cherry

Pieczenie warzyw ma to do siebie, że wydobywa ich smak i taką specyficzną słodycz. Ten przepis wykorzystuje słodycz pomidorów, uzupełnia ją ziołami, płatkami papryki, niskotłuszczową rikottą. A do tego smak przełamuje ser Pecorino ze swoim orzechowym posmakiem. To prawdziwie włoska uczta smaków!

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Makaron z pieczonymi pomidorkami cherry

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 347 kcal

Składniki

  • 1 kg pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 25 dag grubo posiekanego pomidora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki listków bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 350 g makaronu lingiune
  • 450 g serka ricotta
  • 1/2 szklanki drobno startego sera Pecorino Romano

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C.

  2. W naczyniu żaroodpornym łączymy pomidory, czosnek pokrojony na cienkie plasterki, bulion, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płatki czerwonej papryki, sól i pieprz. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut regularnie mieszając.

  3. W czasie pieczenia pomidorów gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu do stanu al dente. Przecedzamy i umieszczamy ponownie w garnku.

  4. Po 45 minutach wyjmujemy z piekarnika pomidory i dodajemy do nich bazylię, zieloną pietruszkę i oregano.

  5. Do makaronu dodajemy pieczone pomidory z ziołami. Gotujemy na średnim ogniu około 2 minuty.

  6. Dodajemy serek ricotta i mieszamy aż się rozpuści. Makaron podajemy posypany serem Pecorino Romano.

Hit enter to search or ESC to close