Naleśniki z dodatkiem maślanki mają zupełnie inny smak niż te robione w sposób tradycyjny. Są nieco cięższe, więc aby były puszyste wymagają odrobiny proszku do pieczenia. Dziś zjedliśmy je z dodatkiem czekolady, bo weekendowe śniadania mają swoje prawa i nie trzeba tak skrupulatnie liczyć kalorii. Ale możecie je jeść z dodatkiem owoców albo cukru pudru. Smakują świetnie w każdej wersji.
Naleśniki na maślance z czekoladą
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 i 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
-
Roztopić dwie łyżki masła i ostudzić. Wymieszać z żółtkiem. Dodać 3/4 szklanki maślanki i roztrzepać na gładką masę.
-
Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość wymieszać.
-
Masę z maślanką połączyć z mąką. Wymieszać i w razie potrzeby dolewać maślanki, aż całość uzyska konsystencję gęstej śmietany.
-
Roztopić łyżeczkę masła klarowanego na patelni. Nakładać łyżką ciasto, rozprowadzić na patelni i smażyć na małym ogniu aż pojawią się bąbelki, a krawędzie będą suche. Następnie odwrócić i zrumienić po drugiej stronie.
-
Czekoladę posiekać na małe kawałki i posypać nimi naleśnika.