To danie z rodzaju tych szybkich, stosunkowo niedrogich i pysznych obiadów dla całej rodziny. A do tego dzieci je uwielbiają.
Zapiekany makaron carbonara
Składniki
- 300 g makaronu kokardki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 plasterków prosciutto
- 4 jajka
- 300 ml śmietanki
- 3 cebule dymki
- 3/4 szklanki drobno startego parmezanu
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (lub 180 st. C przy termoobiegu). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z receptą na opakowaniu.
-
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno szynkę prosciutto. Podsmażamy ok. 3-4 minut aż prosciutto będzie chrupiące. Mieszankę dodajemy do ugotowanego i odcedzonego makaronu.
-
W oddzielnej misce łączymy roztrzepane jajka, śmietanę, cebulę i 1/2 szklanki sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy.
-
Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 minut do uzyskania złotego koloru.