Zapiekany makaron carbonara

To danie z rodzaju tych szybkich, stosunkowo niedrogich i pysznych obiadów dla całej rodziny. A do tego dzieci je uwielbiają.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Zapiekany makaron carbonara

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 55 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 739 kcal

Składniki

  • 300 g makaronu kokardki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 plasterków prosciutto
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietanki
  • 3 cebule dymki
  • 3/4 szklanki drobno startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (lub 180 st. C przy termoobiegu). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z receptą na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno szynkę prosciutto. Podsmażamy ok. 3-4 minut aż prosciutto będzie chrupiące. Mieszankę dodajemy do ugotowanego i odcedzonego makaronu.

  3. W oddzielnej misce łączymy roztrzepane jajka, śmietanę, cebulę i 1/2 szklanki sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy.

  4. Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 minut do uzyskania złotego koloru.

Hit enter to search or ESC to close