Muffiny z żółtym serem

Co najczęściej jesz na drugie śniadanie? Kanapkę? Dziś moja propozycja, która z powodzeniem może zastąpić kanapkę z żółtym serem. Można je jeść na ciepło i na zimno. Pięknie pachną, a zielona pietruszka nieco niweluje posmak czosnku. A dla dzieciaków, które za czosnkiem nie przepadają, można zrobić w wersji bez niego. Ich przygotowanie to naprawdę tylko chwila… spróbujcie.

Muffiny z żółtym serem

  • Course Śniadanie
Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 940 kcal

Składniki

Muffiny

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki roztopionego masła

Glazura

  • 0,5 filiżanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich starty żółty ser.

    W drugim naczyniu wymieszaj jajko, mleko i masło. Mieszaninę przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką, aby połączyć.

    Gotowe ciasto przełóż do foremek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 20-25 minut.

    W tym czasie przygotuj glazurę – do roztopionego masła dodaj czosnek, sól i zieloną pietruszkę.

    Przed wyciągnięciem z piekarnika upewnij się przy pomocy patyczka, czy nie są surowe w środku. Na ciepłe jeszcze muffiny pędzelkiem nakładaj glazurę.

Hit enter to search or ESC to close