Pomarańczowy kurczak z 6 składników

Uwielbiam zapach pomarańczy – zwłaszcza teraz, kiedy za oknem szaro, pogoda zaczyna dawać w kość i wieczory coraz dłuższe. I nic dziwnego, bo zapach pomarańczy pozytywnie oddziałuje na nasz układ nerwowy – koi nerwy, relaksuje, uspokaja i poprawia nastrój. A właśnie teraz bardzo wszyscy tego potrzebujemy. Dlatego dziś bardzo proste i pyszne danie, które wypełni Wasz dom zapachem pomarańczy.

by Karolina Krawczyk

Pomarańczowy kurczak z 6 składników

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 292 kcal

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki sosu barbecue
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do woreczka strunowego, dodajemy mąkę i energicznie wstrząsamy, aż kurczak całkowicie obtoczy się mąką. Wyciągamy kurczaka i strząsamy nadmiar mąki.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy obtoczonego w mące kurczaka. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyjmujemy kurczaka z patelni i odlewamy pozostały na patelni olej.

  3. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wkładamy do miski. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do tej samej miski. Następnie dodajemy sos barbecue i sos sojowy i całość dokładnie mieszamy.

  4. Przekładamy kurczaka na patelnię i zalewamy go sosem. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy kurczaka i układamy na półmisku. Dekorujemy szczypiorkiem.

Hit enter to search or ESC to close