Najlepszy chlebek bananowy

Uwielbiam chlebek bananowy. To chyba jedno z najpopularniejszych ciast w USA. To także świetny sposób, by „zutylizować” dojrzałe banany, które zalegają nam w kuchni. Ciasto jest wilgotne, słodkie i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Wymarzony pomysł na drugie śniadanie.

by Karolina Krawczyk

Najlepszy chlebek bananowy

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 25 minuty
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 326 kcal

Składniki

  • 115 g masła
  • 85 g serka typu Philadelphia
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • czekoladowe kropelki do zapiekania

Przygotowanie

  1. Masło, ser i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy rozgniecione banany, śmietanę i jajko i mieszamy na gładką masę.

  2. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy czekoladowe kropelki.

  3. Ciasto pieczemy 60-75 min. w temperaturze ok. 170 st. C.

Hit enter to search or ESC to close