Uwielbiam chlebek bananowy. To chyba jedno z najpopularniejszych ciast w USA. To także świetny sposób, by „zutylizować” dojrzałe banany, które zalegają nam w kuchni. Ciasto jest wilgotne, słodkie i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Wymarzony pomysł na drugie śniadanie.
Najlepszy chlebek bananowy
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
1 godzina 15 minuty
Łączny czas
1 godzina 25 minuty
Ilość porcji
10 porcji
Kalorie
326 kcal
Składniki
- 115 g masła
- 85 g serka typu Philadelphia
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 60 g kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- czekoladowe kropelki do zapiekania
Przygotowanie
-
Masło, ser i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy rozgniecione banany, śmietanę i jajko i mieszamy na gładką masę.
-
Dodajemy suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy czekoladowe kropelki.
-
Ciasto pieczemy 60-75 min. w temperaturze ok. 170 st. C.