Fritatta z parmezanem i szynką

Fritatta to włoskie danie na bazie jajka, które w odróżnieniu od omletów czy jajecznicy nie jest zbyt popularne w Polsce. Różnicą między fritattą a omletem jest to, że tę pierwszą na koniec wkłada się na 5 minut do piekarnika, dzięki czemu jest dopieczona a jednocześnie puszysta. Dowolność mamy tutaj także w kwestii dodatków – warto jednak sięgać po wyraziste smaki, które przełamią delikatne jajko. Fritatta to świetne danie na śniadanie i nie tylko – a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

by Karolina Krawczyk

Frittata z szynką i parmezanem

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 325 kcal

Składniki

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 6 plasterków szynki posiekanych
  • 0,5 szklanki parmezanu startego

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie jajka wbijamy do dużej miski i mieszamy. Dodajemy mleko i ubijamy.

  2. Do przygotowania frittaty potrzebna nam będzie patelnia, którą potem możemy włożyć do piekarnika. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy jajka. Delikatnie mieszamy, aby surowe jajka docierały do dna i się ścinały.

  3. Gdy jajko będzie ścięte w 3/4, posypujemy frittatę parmezanem i szynką, po czym wkładamy na 2 minuty do piekarnika, by jajka ścięły się całkowicie, a ser się rozpuścił.

  4. Frittatę kroimy w trójkątne kliny i podajemy po przygotowaniu.

Hit enter to search or ESC to close