Komosa ryżowa z karmelizowaną cebulą i brązowymi pieczarkami

Komosa ryżowa to moje odkrycie ostatniego miesiąca, które gości w mojej kuchni coraz częściej. Komosa to nic innego, jak ryż peruwiański, nazywany złotem Inków. Choć z wyglądu przypomina kaszę, tak naprawdę nią nie jest – jest to roślina bogata w skrobię, należąca do tej samej rodziny, co nasze popularne ziemniaki i buraki. Dziś w wersji z cebulą i pieczarkami – nie ma tutaj przypraw, bo w tej kwestii pozostawiam Wam pełną dowolność. Macie bazę, do której możecie dodać swoje ulubione zioła i przyprawy.

by Karolina Krawczyk

Komosa ryżowa z karmelizowaną cebulą i brązowymi pieczarkami

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 313 kcal

Składniki

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1/2 dużej, słodkiej cebuli
  • 1 szklanka posiekanych brązowych pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy na patelni na łyżce oliwy z oliwek. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czas do czasu przez około 20 minut lub do momentu karmelizacji warzyw.

  2. Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z cebulą i pieczarkami. Tak przygotowane danie można podawać na ciepło lub zimno.

Hit enter to search or ESC to close