Jajka z harissą

To danie podobne do modnej ostatnio szakszuki. Ja nazywam je jajecznym czyśćcem, bo delikatny, niebiański smak jajek przełamany jest tu piekielnie ostrym sosem pomidorowym. Który oczywiście nie musi być tak piekielny, jeśli nie lubicie ostrych smaków.

by Karolina Krawczyk

Jajka z harissą

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 103 kcal

Składniki

  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonej cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty Harissa
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pomidory, harissę, sól i pieprz, zwiększamy ogień i gotujemy 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.

  2. Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Przykrywamy i podgrzewamy, aż jajka się zetną – ok. 4-5 ,minut.

  3. Gotowe jajka można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem.

Hit enter to search or ESC to close