Cynamonowe naleśniki z serowym lukrem

Naleśniki smakujące masłem, brązowym cukrem i cynamonowym nadzieniem to przysmak, do którego będziecie często wracać. Zwłaszcza teraz – późną jesienią – gdy zapach cynamonu rozgrzewa atmosferę i dodaje chwilom magii. Takie naleśniki możesz zjeść na śniadanie albo na deser – zawsze będą smakowały wspaniale.

by Karolina Krawczyk

Cynamonowe naleśniki z serowym lukrem

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 327 kcal

Składniki

Na naleśniki:

  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka lub zwykłego mleka + 2 łyżki octu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Cynamonowy lukier

  • 5,5 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Serowy lukier

  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 60 g puszystego twarożku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jeśli nie mamy kwaśnego mleka, musimy sobie je przygotować. Mieszamy mleko z 2 łyżkami octu i odstawiamy na bok, aż mleko skwaśnieje. Jeśli mamy kwaśne mleko, pomijamy tę czynność.

  2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy razem w misce. W drugiej misce rozkłócamy jajko, 2 łyżki roztopionego masła i ekstrakt waniliowy. Następnie mokre składniki łączymy z mlekiem i gdy rozmieszamy na jednolitą masę, wlewamy mleczną mieszankę do suchych składników. Całość mieszamy, aż ciasto będzie równomiernie rozmieszane – grudki mogą pozostać.

  3. Teraz przygotowujemy cynamonowy lukier – łączymy brązowy cukier, 1/4 szklanki stopionego masła i cynamonu w małej misce. Umieszczamy rękaw cukierniczy w szklance i wlewamy do niego mieszankę cynamonową. Gdy masa odrobinę zgęstnieje – jest gotowa do użycia. Zwykle wystarczy włożyć ją do lodówki na ok. 10 minut.

  4. Teraz przygotowujemy serowy lukier. Mieszamy rozpuszczone masło i serek śmietankowy w szklanej misce, którą można używać w mikrofalówce. Podgrzewamy w mikrofali przez 40 sekund, a następnie mieszamy widelcem, aż masa będzie gładka. Wtedy dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Powstanie gładki, słodki lukier.

  5. Podgrzewamy patelnię, smarujemy ją tłuszczem i wylewamy niewielką ilość ciasta. Smażymy naleśniki aż pojawią się bąbelki (ok. 2-3 minut). Z rękawa cukierniczego wyciskamy masę cynamonową tworząc spiralny wzór na naleśniku. Następnie odwracamy naleśnik na drugą stronę i również smażymy przez 2-3 minuty. Polewamy serowym lukrem.

  6. Kolejne naleśniki smażymy w ten sam sposób, jednak przed każdym kolejnym wycieramy patelnię, w przeciwnym razie resztki cynamonowego lukru będą się przypalać.

Hit enter to search or ESC to close