Naleśniki smakujące masłem, brązowym cukrem i cynamonowym nadzieniem to przysmak, do którego będziecie często wracać. Zwłaszcza teraz – późną jesienią – gdy zapach cynamonu rozgrzewa atmosferę i dodaje chwilom magii. Takie naleśniki możesz zjeść na śniadanie albo na deser – zawsze będą smakowały wspaniale.
Cynamonowe naleśniki z serowym lukrem
Składniki
Na naleśniki:
- 3/4 szklanki kwaśnego mleka lub zwykłego mleka + 2 łyżki octu
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Cynamonowy lukier
- 5,5 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Serowy lukier
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 60 g puszystego twarożku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
Przygotowanie
-
Jeśli nie mamy kwaśnego mleka, musimy sobie je przygotować. Mieszamy mleko z 2 łyżkami octu i odstawiamy na bok, aż mleko skwaśnieje. Jeśli mamy kwaśne mleko, pomijamy tę czynność.
-
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy razem w misce. W drugiej misce rozkłócamy jajko, 2 łyżki roztopionego masła i ekstrakt waniliowy. Następnie mokre składniki łączymy z mlekiem i gdy rozmieszamy na jednolitą masę, wlewamy mleczną mieszankę do suchych składników. Całość mieszamy, aż ciasto będzie równomiernie rozmieszane – grudki mogą pozostać.
-
Teraz przygotowujemy cynamonowy lukier – łączymy brązowy cukier, 1/4 szklanki stopionego masła i cynamonu w małej misce. Umieszczamy rękaw cukierniczy w szklance i wlewamy do niego mieszankę cynamonową. Gdy masa odrobinę zgęstnieje – jest gotowa do użycia. Zwykle wystarczy włożyć ją do lodówki na ok. 10 minut.
-
Teraz przygotowujemy serowy lukier. Mieszamy rozpuszczone masło i serek śmietankowy w szklanej misce, którą można używać w mikrofalówce. Podgrzewamy w mikrofali przez 40 sekund, a następnie mieszamy widelcem, aż masa będzie gładka. Wtedy dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Powstanie gładki, słodki lukier.
-
Podgrzewamy patelnię, smarujemy ją tłuszczem i wylewamy niewielką ilość ciasta. Smażymy naleśniki aż pojawią się bąbelki (ok. 2-3 minut). Z rękawa cukierniczego wyciskamy masę cynamonową tworząc spiralny wzór na naleśniku. Następnie odwracamy naleśnik na drugą stronę i również smażymy przez 2-3 minuty. Polewamy serowym lukrem.
-
Kolejne naleśniki smażymy w ten sam sposób, jednak przed każdym kolejnym wycieramy patelnię, w przeciwnym razie resztki cynamonowego lukru będą się przypalać.