Te bułeczki są świetne jako przystawka na imprezy, ale także na śniadanie, lunch, piknik czy do pracy. Moje mają kształt łódeczki, ale możesz zrobić okrągłe. Do środka możesz dodać swoje ulubione zioła, ale też wszystko to, co podpowiada Ci wyobraźnia.
Bułeczki z serem feta
Składniki
Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży z odrobiną ciepłej wody i 1 łyżeczką cukru
- 1 szczypta soli
- nasiona sezamu
Nadzienie
- 1,5 szklanki sera feta
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
-
W szklance delikatnie mieszamy drożdże z ciepłą wodą i cukrem.
-
W średniej wielkości misce mieszamy ser feta z natką pietruszki. Odstawiamy na bok.
-
W drugiej misce mieszamy składniki ciasta i dobrze mieszamy z drożdżami. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywając czystym ręcznikiem.
-
Ciasto dzielimy na kulki wielkości jajek i ponownie przykrywamy czystym ręcznikiem na 10 minut.
-
Z każdej kulki ciasta formujemy owalny kształt, na środek nakładamy nadzienie i składamy ciasto dociskając krawędzie, aby je zamknąć.
-
Bułeczki można posmarować odrobiną oliwy z oliwek lub jajkiem, aby po upieczeniu nabrały złocistego koloru. Wierzch można posypać nasionami sezamu. Pieczemy na złocisty kolor.