Kto z nas nie lubi bruschettty? Chyba każdy z nas zna jej klasyczną wersję. Ja mam dla Was wersję z ciecierzycą, która także zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Kluczem do sukcesu tego dania są prostota i wysokiej jakości składniki. To danie pełne smaku, wegańskie, zdrowe i ekonomiczne. A wersja z suszonymi pomidorami to świetna opcja poza sezonem pomidorowym.
Bruschetta z ciecierzycą i suszonymi pomidorami
Składniki
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 bagietka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do dekoracji
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
- pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy natkę pietruszki, oliwę z oliwek, posiekane suszone pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
-
Bagietkę kroimy na ukośne plasterki, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż będzie chrupiąca i sucha. Możemy również podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek na złocisty kolor.
-
Grzanki nacieramy czosnkiem, nakładamy na nie mieszankę z ciecierzycy. Posypujemy natką pietruszki. Można również skropić oliwą z oliwek. Podajemy po przygotowaniu.