Bruschetta z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Kto z nas nie lubi bruschettty? Chyba każdy z nas zna jej klasyczną wersję. Ja mam dla Was wersję z ciecierzycą, która także zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Kluczem do sukcesu tego dania są prostota i wysokiej jakości składniki. To danie pełne smaku, wegańskie, zdrowe i ekonomiczne. A wersja z suszonymi pomidorami to świetna opcja poza sezonem pomidorowym.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Bruschetta z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 142 kcal

Składniki

  • 1 słoik ciecierzycy
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do dekoracji
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy natkę pietruszki, oliwę z oliwek, posiekane suszone pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

  2. Bagietkę kroimy na ukośne plasterki, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż będzie chrupiąca i sucha. Możemy również podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek na złocisty kolor.

  3. Grzanki nacieramy czosnkiem, nakładamy na nie mieszankę z ciecierzycy. Posypujemy natką pietruszki. Można również skropić oliwą z oliwek. Podajemy po przygotowaniu.

Hit enter to search or ESC to close