Udziec z indyka z pesto

Lista zalet mięsa z indyka jest długa: ma wysoką wartość odżywczą, jest stosunkowo niskokaloryczny, a przy tym sycący, smaczny, niedrogi i łatwo dostępny. W dietetycznym rankingu bezapelacyjnie zwycięża z innymi rodzajami mięs, w tym także z popularnym kurczakiem. Mięso z indyka jest źródłem witaminy B2. Pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Oprócz wysokich walorów odżywczych mięso z indyka charakteryzuje się również dużą różnorodnością kulinarną. Dziś udziec z indyka w wersji z pesto bazyliowym.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Udziec z indyka z pesto

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Kalorie 271 kcal

Składniki

  • 1 udziec z indyka
  • 2 szklanki świeżych liści z bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki starego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Liście bazylii odrywamy od łodyg, myjemy i odstawiamy do ocieknięcia. Do blendera wkładamy czosnek, orzeszki piniowe i oliwę z oliwek i miksujemy. Dodajemy partiami bazylię i siekamy, aż powstanie gęsta pasta. Miksujemy z parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Szklankę pesto wcieramy w udo jagnięce. Mięso wkładamy do szczelnego woreczka i wstawiamy na noc do lodówki. Pozostałe pesto przechowujemy w lodówce.

  3. Jagnięcinę wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 230 t. C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez 60-70 minut.

  4. Pieczeń wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie kroimy i cieszymy się smakiem.

Hit enter to search or ESC to close