Surówki i sałatki to najlepszy pomysł na drugie śniadanie. Zdrowe, nie wymagają dużo czasu do przygotowania i zwykle są kolorowe, a przecież jemy oczami. Dziś jedna z takich surówek – z groszkiem, papryką i pieczarkami.
Małe, niepozorne ziarenka zielonego groszku kryją w sobie moc witamin i minerałów, o które nie podejrzewałoby się tej rośliny na pierwszy rzut oka. Zawiera witaminy z grupy B, A, C, E oraz K, a także szereg niezbędnych i łatwo przyswajalnych mikroelementów, takich jak wapń, fosfor, sód, potas czy żelazo. Nie bez powodu mówi się, że zielone daje moc…
Surówka z groszku i pieczarek z pieczywem
Składniki
- 100 g zielonego groszku
- 20 g pieczarek
- 60 g papryki
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
- 10 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki oleju
- pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Pieczarki i paprykę drobno siekamy. Mieszamy z groszkiem (może być świeży lub mrożony) i natką pietruszki.
-
Całość kropimy olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem do smaku. Surówkę podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.