Surówka z groszku i pieczarek z pieczywem

Surówki i sałatki to najlepszy pomysł na drugie śniadanie. Zdrowe, nie wymagają dużo czasu do przygotowania i zwykle są kolorowe, a przecież jemy oczami. Dziś jedna z takich surówek – z groszkiem, papryką i pieczarkami.

Małe, niepozorne ziarenka zielonego groszku kryją w sobie moc witamin i minerałów, o które nie podejrzewałoby się tej rośliny na pierwszy rzut oka. Zawiera witaminy z grupy B, A, C, E oraz K, a także szereg niezbędnych i łatwo przyswajalnych mikroelementów, takich jak wapń, fosfor, sód, potas czy żelazo. Nie bez powodu mówi się, że zielone daje moc…

by Karolina Krawczyk

Surówka z groszku i pieczarek z pieczywem

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 268 kcal

Składniki

  • 100 g zielonego groszku
  • 20 g pieczarek
  • 60 g papryki
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • 10 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oleju
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki i paprykę drobno siekamy. Mieszamy z groszkiem (może być świeży lub mrożony) i natką pietruszki.

  2. Całość kropimy olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem do smaku. Surówkę podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.

Hit enter to search or ESC to close