Kąski mac’n’cheese

Mac and cheese, czyli makaron z serem, a raczej makaron z sosem serowym to danie popularne w krajach angolsaskich. Ja mam dla Was wersję tego dnia podaną w formie kąsków w kształcie muffinek. Tak podane są idealne na imprezę, a do tego możesz dodać do nich takie dodatki, jakie lubisz najbardziej. To też świetne danie, aby wykorzystać resztki z lodówki.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kąski mac’n’cheese

Drukuj
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 312 kcal

Składniki

  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g drobnego makaronu
  • 200 g startego sera cheddar
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 20 g bułki tartej
  • 8 czarnych oliwek
  • 4 suszone pomidory
  • 100 g startej mozzareli lub sera cheddar

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy połowę oliwy na patelni i smażymy pokrojone w plastry pieczarki przez 10 minut na złoty kolor. Dodajemy połowę posiekanego czosnku oraz zieloną pietruszkę i smażymy jeszcze przez minutę. Przekładamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy pozostały czosnek i bułkę tartą ok. 5 minut, mieszając, aż zrobi się chrupiąca. Przekładamy do drugiej miseczki.

  2. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Masło roztapiamy w rondlu na średnim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko, aż wszystko się połączy. Gotujemy przez 2-3 minuty aż zgęstnieje. Do sosu dodajemy 200 g startego sera cheddar, a kiedy ser się rozpuści w sosie, dodajemy makaron.

  3. Do formy do muffinek z 12 otworami wkładamy papilotki. Nakładamy do nich makaron z sosem serowym, dekorujemy mieszanką pieczarkową, oliwkami, suszonymi pomidorami, a następnie posypujemy startym serem i wcześniej przygotowaną bułką tartą. Danie w takiej postaci możemy przechowywać w lodówce do 24 godzin i zapiec tuż przed podaniem.

  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. C. Pieczemy muffinki przez 15 minut, aż się zrumienią. Pozostawiamy w formie 10-15 minut do ostygnięcia, po czym wyciągamy je przy pomocy łyżki.

Hit enter to search or ESC to close