To świetne danie na lunch. Można je zabrać ze sobą do pracy i podgrzać. Jest też bardzo lubiane przez dzieci. Klopsiki można zrobić dzień wcześniej, bo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem, ale też dobrze smakują z pieczywem.
Szwedzkie klopsiki
Składniki
- 2 kromki pokruszonego białego chleba
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- 1/2 kg mięsa mielonego w proporcji 2/3 wołowiny, 1/3 wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1/2 opakowania kwaśnej śmietany
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzać do 175 st. Celsjusza.
-
Pokruszony chleb umieścić w misce i wymieszać ze śmietaną kremówką. Odstawić na ok. 10 minut, aż chleb wchłonie śmietanę.
-
W tym czasie roztopić 1 łyżeczkę masła na patelni i podsmażyć na złocisty kolor.
-
Podsmażoną cebulę zmieszać z mieloną wołowiną i wieprzowiną, jajkiem, brązowym cukrem, solą, pieprzem, gałką muszkatłową i imbirem. Dodać chleb ze śmietaną i delikatnie wymieszać.
-
Na patelni roztopić łyżkę masła. Z masy formować małe, okrągłe klopsiki. Smażyć na patelni, aż z zewnątrz się zbrązowieją, często je obracając. Następnie klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem z kurczaka, przykryć i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut.
-
Upieczone klopsiki wyjąć z naczynia. Pozostały z pieczenia sos przelać do rondla. Zagęścić mąką. Dodać bulion wołowy i zagotować. W razie potrzeby zagęścić jeszcze śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać sos z klopsikami.