Szwedzkie klopsiki

To świetne danie na lunch. Można je zabrać ze sobą do pracy i podgrzać. Jest też bardzo lubiane przez dzieci. Klopsiki można zrobić dzień wcześniej, bo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem, ale też dobrze smakują z pieczywem.

Szwedzkie klopsiki

Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 25 minutes
Servings 6 porcji
Calories 309 kcal

Ingredients

  • 2 kromki pokruszonego białego chleba
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 mała cebula
  • 1/2 kg mięsa mielonego w proporcji 2/3 wołowiny, 1/3 wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 opakowania kwaśnej śmietany

Instructions

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 st. Celsjusza. 

  2. Pokruszony chleb umieścić w misce i wymieszać ze śmietaną kremówką. Odstawić na ok. 10 minut, aż chleb wchłonie śmietanę.

  3. W tym czasie roztopić 1 łyżeczkę masła na patelni i podsmażyć na złocisty kolor. 

  4. Podsmażoną cebulę zmieszać z mieloną wołowiną i wieprzowiną, jajkiem, brązowym cukrem, solą, pieprzem, gałką muszkatłową i imbirem. Dodać chleb ze śmietaną i delikatnie wymieszać. 

  5. Na patelni roztopić łyżkę masła. Z masy formować małe, okrągłe klopsiki. Smażyć na patelni, aż z zewnątrz się zbrązowieją, często je obracając. Następnie klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem z kurczaka, przykryć i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut. 

  6. Upieczone klopsiki wyjąć z naczynia. Pozostały z pieczenia sos przelać do rondla. Zagęścić mąką. Dodać bulion wołowy i zagotować. W razie potrzeby zagęścić jeszcze śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać sos z klopsikami. 

Hit enter to search or ESC to close