Hiszpańskie pomidorowe kanapki

Jeśli lubicie połączenie pomidora, oliwy z oliwek i czosnku, to pokochacie to danie. Szczególnie dobrze smakuje ono latem, gdy sezon pomidorowy w pełni, a pomidory pachną i smakują ciepłym słońcem. Takie pomidory są bogatym źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko zawału serca i wystąpienia wielu nowotworów. Nic tylko się zajadać…

Hiszpańskie pomidorowe kanapki

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 282 kcal

Składniki

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 1 średni pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bazylia

Przygotowanie

  1. Pomidora kroimy w kostkę i razem z czosnkiem miksujemy na puree. Chleb opiekamy w tosterze, smarujemy pastą pomidorową i skrapiamy oliwą. Dekorujemy bazylią.

Hit enter to search or ESC to close