Nazywam tę sałatkę „sałatką do grilla”, bo bardzo często towarzyszy ona letnim, plenerowym przyjęciom. Tak naprawdę jednak smakuje świetnie o każdej porze roku, zwłaszcza że składniki dostępne są właściwie przez okrągły rok. Sałatka rewelacyjnie pasuje do wszelkich grillowanych mięs, ale świetnie sprawdzi się także na drugie śniadanie. Wyśmienicie smakuje z pieczywem czosnkowym.
Sałatka do grilla
Składniki
- 1 główa sałaty
- 15 dag małych mozarelli
- 1 czerwona cebula
- 1 kiść pomidorków gałązkowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- tymianek
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Mozarellki osączamy. Cebulę obieramy i tniemy na cienkie talarki. Pomidorki myjemy i przecinamy na pół. Dodajemy kukurydzę i wszystkie składniki mieszamy.
-
Bazylię płuczemy, osuszamy, liście odrywamy od łodyg i dodajemy do sałatki.
-
Tymianek ucieramy z cukrem, solą, pieprzem, octem i oliwą na gładką emulsję. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę.